Werken bij Kraamzorg Het Groene Kruis

Wil je de stap maken naar Kraamzorg Het Groene Kruis maar zit je nog met wat vragen? Geen probleem, hieronder hebben we de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet:
Ik wil werken en leren in de kraamzorg. Bieden jullie BBL-leerwerkplekken aan?
Jazeker! Wij bieden regelmatig BBL-leerwerkplekken aan voor de volgende opleidingen: -15 maanden branche erkende opleiding tot kraamverzorgende bij het Menso Alting College of Geboortezorg Academie -2-jarige Verzorgende IG opleiding met uitstroomrichting Kraam. Voor de duur van de opleiding krijg je bij ons een leerarbeidsovereenkomst voor 20 of 24 uur per week. De opleidingskosten betaal jezelf. Ervaring of opleiding in de zorg is geen vereiste voor een BBL-leerwerkplek. Houd onze vacaturepagina op deze website in de gaten voor BBL vacatures: https://www.kraamtoppers.nl/vacatures/
Ik heb een diploma Verzorgende IG. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Als je de opleiding Verzorgende-IG of vergelijkbaar hebt afgerond in een andere zorgbranche, kom je bij ons in dienst als zij-instromer. Je wordt ingewerkt door mee te lopen met ervaren kraamverzorgenden. Ondertussen volg je het keuzedeel Verdieping Kraamzorg (duur ongeveer 5 maanden), die je afsluit met een certificaat. De studie doe je in je eigen tijd, maar de opleidingskosten betalen wij voor je. Daarnaast werk je minimaal 150 uur onder 1 op 1 begeleiding en nog minimaal 250 uur met begeleiding op afstand (stand alone). Deze uren krijg je uitbetaald.
Ik ben er al enige tijd uit als kraamverzorgende. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Wat fijn dat je terugkomt! Samen met jou kijken we welke scholingen je nog nodig hebt om je opnieuw te kunnen registeren bij het KCKZ. De studie doe je in je eigen tijd, maar de opleidingskosten zijn voor onze rekening. Verder werk je eerst 150 uur onder 1 op 1 begeleiding met één van onze kraamverzorgenden, voordat je weer zelfstandig naar de gezinnen gaat. Deze uren krijg je uitbetaald.
Werk ik fulltime of parttime in de kraamzorg?
Als je in de kraamzorg werkt, is het niet mogelijk om fulltime te werken. Dit heeft te maken met het aantal kraamzorguren wat je geeft in de acht dagen dat een gezin kraamzorg krijgt. In acht dagen werk je gemiddeld 45-49 uur. Wij bieden diverse contracten aan variërend van 8 tot 24 uur per week. Houdt er wel rekening mee dat het gaat om gemiddelden. Wij laten de meeste zorg door één kraamverzorgende verzorgen in het gezin, dus je werkt 8 dagen aaneengesloten. Soms komt het voor dat er een verlenging van zorg plaats vindt, dan werk je in overleg nog een 9e en 10e dag in het gezin.
Kan ik bij jullie ook op rooster werken?
Wij bieden graag aan iedereen de mogelijkheid om op rooster te werken. Helaas is dit in de praktijk niet altijd mogelijk. Het is mogelijk om je aan te melden voor het werken op rooster, maar er is een wachtrij waardoor we helaas geen garanties kunnen geven.
Kan ik bij jullie een kraamzorgcontract krijgen die past bij mijn situatie?
Om de kraamzorgbaan bij Kraamzorg het Groene Kruis zo goed mogelijk aan te sluiten op jouw persoonlijke situatie, stemmen we de vorm van jouw contract in overleg met jou af. Daarnaast hebben we mogelijkheden voor kortere werkblokken en het werken in duobanen.
Kan ik bij een bevalling zijn?
Jazeker! Als kraamverzorgende kun je ook bij partussen aanwezig zijn. Dan assisteer je de verloskundige tijdens de bevalling. Dit kan zowel in de thuissituatie als in het ziekenhuis zijn. Je verzorgt, observeert en controleert de pasgeborene en de kraamvrouw en werkt nauw samen met de verloskundige en andere geboortezorgprofessionals. Daarnaast verzorg je de opstart thuis, waarbij er minimaal 3 uur kraamzorg gegeven wordt. Dit zal overwegend in de middag-, avond- en nachturen zijn.
Waar leveren jullie kraamzorg?
Kraamzorg Het Groene Kruis heeft de drie noordelijke provincies als verzorgingsgebied.
Is het hebben van een rijbewijs verplicht?
Als je in de kraamzorg wilt werken, is het een voorwaarde dat je een rijbewijs hebt en beschikt over een auto. We proberen je zo dicht mogelijk bij huis in te zetten, maar dit lukt helaas niet altijd. Als je in de kraamzorg werkt, kun je bovendien ’s avonds of ’s nachts gebeld worden en dan moet je op pad naar het kraamgezin. Een auto en rijbewijs zijn daarom onmisbaar.
Is het werken in de kraamzorg goed te combineren met jonge kinderen?
Wanneer je zelf een gezin hebt met kinderen die nog veel zorg nodig hebben, is het belangrijk dat je een flexibele oppas hebt waar je altijd een beroep op kunt doen. En je partner en kinderen moeten volledig achter je staan om te kunnen werken in de kraamzorg. Van tevoren weet je immers nooit hoe het in een kraamgezin kan lopen. Het is belangrijk om je vooraf goed te realiseren dat werken in de kraamzorg in combinatie met een gezin alleen echt kan als je thuis alles goed hebt geregeld.
Wat kan ik verdienen als kraamverzorgende bij Kraamzorg Het Groene Kruis?
Samen met alle kraamzorgorganisaties in Nederland zijn wij aangesloten bij de CAO van Bo Geboortezorg. Als kraamverzorgende kom je (meestal) in salarisschaal 35. Wanneer je binnenkomt als BBL'er of zij-instromer, kom je eerst in een andere schaal terecht. Wij baseren het salaris op jouw relevante werkervaring in de zorg of kraamzorg.
Ben ik wel klaar om de stap te zetten?
Het is begrijpelijk dat het spannend kan zijn om een andere werkgever te zoeken, zeker wanneer je al enige tijd bij dezelfde werkgever in dienst bent. Om deze reden kun je altijd vrijblijvend mailen of bellen. Wij gaan graag het gesprek met je aan om te vertellen wat je bij ons kunt verwachten en wat jou verwachtingen zijn
Ik heb gesolliciteerd. Wat kan ik verwachten?
Na je sollicitatie worden je motivatiebrief en CV bekeken door een manager. Bij een ‘ja’ belt een collega van de PO&O afdeling je om een sollicitatiegesprek in te plannen. Je krijgt het gesprek met zowel een collega van PO&O als een collega die gaat over opleidingen en ontwikkeling. Nadat je bent aangenomen, volgt er een arbeidsvoorwaardengesprek. .