Interview met kraamtopper
Melissa

Wil jij een opleiding in de zorg volgen en tegelijkertijd werken, of is het altijd al jouw droom geweest om kraamverzorgende te worden? Dan bieden de werken en leren trajecten bij Het Groene Kruis een heel mooie kans. Gedurende de opleiding leer je vaardigheden en competenties die je direct in de praktijk kunt toepassen. Je sluit de opleiding af met een landelijk erkend diploma Kraamverzorgende.

Ben je benieuwd hoe onze medewerkers het werken en leren ervaren? Of twijfel je of het valt te combineren met het gezinsleven? Lees dan het interview met Melissa, BOL'er (Beroepsopleidende leerweg) bij Kraamzorg Het Groene Kruis.

Kraamtopper Melissa

Wie ben je?

Ik ben Melissa, 24 jaar en ik woon ik Stadskanaal samen met mijn vriend. Ik ben net afgestudeerd als verzorgende IG-er en heb de keuze gemaakt voor de kraamzorg. Ik ben sinds augustus 2022 aan het werk en vind het een geweldige baan. Ik heb het erg naar mijn zin bij Kraamzorg Het Groene Kruis en wil er ook nog lang blijven werken.

Waarom heb je voor de deeltijdopleiding voor kraamverzorgende gekozen?

Ik heb mij laten adviseren door school en zij hebben mij op verzorgende IG gewezen. Ik heb de eerste twee jaar van mijn IG jaren stages moeten doen die mij niet lagen en mocht het laatste IG jaar mijn droom achterna gaan. Als ik geweten had dat er een opleiding zou zijn die meer bij mij had gepast, dan had ik die zeker gekozen.

Wat spreekt je het meeste aan in dit beroep?

Dat ik een steun kan zijn voor de gezinnen waar ik mag werken. Dat zij ernaar uitkijken dat er iemand komt die hun week net iets makkelijker maakt en dat je ze rust kan geven met adviezen en antwoorden op hun vragen. Ook vind ik natuurlijk baby’s en kinderen geweldig maar daarom heb ik dit mooie beroep ook gekozen! 😊

Waarom heb je voor Kraamzorg Het Groene Kruis gekozen?

Ik kwam van een andere kraamzorgorganisatie. De andere organisatie wilde mij niet de kans geven om verder te groeien daar waar Kraamzorg Het Groene Kruis dit wel deed. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik mij heb mogen laten zien en dat zij ook toekomst in mij zagen. Ik vind Kraamzorg Het Groene Kruis ook een erg mooi bedrijf omdat je bij binnenkomst voelt dat het 1 grote familie is, in plaats van een kantoor met werknemers.

Hoe zag de begeleiding eruit vanuit je werk en je opleiding?

Ik ben na mijn opleiding goed opgevangen. Ik heb in het begin drie dagen met iemand meegelopen en daarna drie dagen zelf gedraaid. Diegene met wie ik meeliep heeft mij daarna telefonisch begeleid. Dan bespreek je wat je die dag in het gezin hebt gedaan en welke keuzes je gemaakt hebt. Je begeleider kan je dan nog tips geven om van jou nog een betere collega te maken. In elk gezin heb je een andere begeleider. Geleidelijk bouw je de begeleiding af. Als je merkt dat je klaar bent voor het echte werk, dan geef je dit aan en kun je lekker zelf aan het werk.

Hoe combineer jij werken en leren met je gezin?

Dit is soms best lastig omdat je best veel paraat moet staan voor je werk. Ik heb zelf nog geen kinderen en dit maakt het voor nu ook wat makkelijker, maar mocht dat in de toekomst wel komen kunnen er zeker goede afspraken over gemaakt worden. Het werken is ook best intensief. Als je dan thuis bent van het werk ben je wel moe en heb je niet veel puf meer voor dingen. Hierin een balans vinden vind ik nog moeilijk omdat ik ook nog maar net in het vak zit. Ik heb gelukkig een lieve vriend die mij helpt in het huishouden en die vaak dingen van mij overneemt waardoor ik thuis ook lekker kan ontspannen.

Tegen welke uitdagingen loop je aan en hoe ga je hiermee om?

Wat ik soms een uitdaging vind is de eerste zorgdag. Wat ik dan spannend vind is dat alles nieuw is. Je weet is de dingen die in de intake benoemd staan zoals meerdere kinderen, huisdieren, gezinssituatie, borst of kunstvoeding etc. Als ik dan aankom voor de eerste dag, dan zakken de zenuwuwen ook vaak snel af. Ik zie het als een drempel die je over moet maar als je binnenstapt en je ziet het gezin, het huis en je kent de omgeving, dan ben je ook zo gewend en kun je lekker je gang gaan. Wat ik soms ook een uitdaging vind, is dat je af en toe een gezin hebt die een bepaalde manier van leven of opvoeden heeft wat niet bij jou past. Je geeft het gezin dan zo goed mogelijk advies en ondersteunt waar je kunt.

Wat is het meest bijzondere moment dat jij in je werk als kraamverzorgende hebt meegemaakt?

Waar ik altijd heel erg bij stil kan staan en erg bijzonder blijf vinden, is dat jij vaak de eerste of een van de eerste bent die een kindje ziet, vasthoudt, in bad doet, eten geeft of knuffelt. Soms nog eerder dan de familie. Ook het vertrouwen wat je krijgt van ouders als het gaat om hun kindje is een super fijn gevoel. Waar ik ook een heel goed gevoel van krijg is, dat als je bijna klaar ben, het vertrouwen in het zorgen voor een kindje in de ogen van de ouders ziet, en dan te bedenken dat jij ze dat hebt gegeven.

Waar zie jij jezelf staan over vijf jaar?

In die tijd hoop ik te mogen trouwen met mijn vriend en als het ons gegund zou zijn een kindje te mogen krijgen. Het liefste zou ik in die jaren ook verhuizen naar een wat groter huisje met een mooie ruime tuin. Als ik naar mijn carriΓ¨re kijk zou ik nog meer willen weten dan wat ik nu al weet en misschien wel uitgroeien tot begeleider van KIO’S (Kraamverzorgende In Opleiding).

Zou je deze opleiding aanraden en zo ja, waarom?

Ja dat wel. Ik weet wel dat ik van mijn opleiding erg veel dingen heb geleerd en dat de lessen ook nooit saai waren. De dingen die verteld werden waren boeiend omdat het je interesse heeft en de praktijklessen waren altijd om te lachen. Want ook al ben je voor je toekomst bezig, het was altijd een feestje op school.

Kraamtoppers, bedankt! πŸ’œ

Vandaag is het de Dag van het Werkplezier in de zorg! Een mooie gelegenheid om alle medewerkers van Kraamzorg Het Groene Kruis te bedanken voor hun inzet en passie die ze elke dag weer meebrengen in hun werk. Wij zijn ontzettend blij met al onze medewerkers en kraamtoppers die elke dag, op welke manier dan ook, voor onze gezinnen klaar staan!

#kraamzorg #kraamverzorgende #toppers #kraamtoppers #kraamzorghetgroenekruis
...

Een partner heeft een belangrijk rol!

Tijdens jullie zwangerschap en in de kraamperiode heb jij als partner een belangrijke rol. Maar het kan soms best lastig zijn hoe je deze rol in kan vullen. We helpen daarom graag met wat tips over wat je als partner allemaal kunt doen, om tijdens de zwangerschap betrokken en behulpzaam te zijn!
Lees onze tips op de website: https://www.kraamzorghetgroenekruis.nl/extras/voor-partners/

#partner #samenzwanger #newborn #behulpzaam #kraamzorghetgroenekruis
...

Onze kraamverzorgenden Josefien en Anke met leerlingen op "speeddate" bij een VMBO-school!

Een team van Kraamzorg Het Groene Kruis werd benaderd om deel te nemen aan de speeddates voor 1e jaar leerlingen, welke aan het einde van dit schooljaar een richting moeten kiezen. Zo konden ze een kijkje krijgen in verschillende sectoren en natuurlijk willen wij onze kraamzorg graag laten zien!

Onze kraamverzorgsters hebben de leerlingen welkomgeheten door middel van een toneelstukje:
"We deden alsof ze bij ons op kraambezoek kwamen. We gaven aan dat afgelopen nacht erg zwaar was geweest met de pasgeboren baby en dat daarom de kraamvrouw nog in ochtendjas rondloopt. De kraamverzorgster heeft het ontbijt gemaakt en de eerste controles uitgevoerd. We vertellen dat kraamverzorgenden vaak beschuit met muisjes maken voor het kraambezoek en dus vandaag ook voor hun".

Onder het genot van een beschuit met muisjes konden de leerlingen al hun vragen stellen. "Het waren allemaal leuke gesprekjes, met hele nieuwschierige kinderen, welke we zelfs na afloop nog hoorde zeggen: jammer het is al afgelopen!"

Het was een geslaagde ochtend! πŸ˜€

#kraamzorg #kraambezoek #vmboleerlingen #school #vertellenoverjewerk #leerzaam #nuttig #leuk #trotsopkraamzorg #kraamzorghetgroenekruis
...

Nationale voorleesdagen, die gaan vandaag van start! πŸ“š

Wist je dat....
Je kind door 15 minuten voorlezen per dag, al duizend nieuwe woorden per jaar leert?

De nationale voorleesdagen 2023 zijn weer begonnen! Voorlezen is belangrijk voor een kind dat opgroeit. De woordenschat groeit op die manier enorm en dat heeft weer voordelen voor het (sneller) leren lezen in groep 3. Daarnaast kan het lezen van een boek natuurlijk ontspannend werken en is het heerlijk om samen weg te dromen in een kinderboek. πŸ₯°

Genoeg redenen om elk jaar het belang van (voor)lezen weer op de kaart te zetten.

Heb jij tips voor een mooi voorleesboek? Deel ze met ons!

#nationalevoorleesdagen #voorlezen #kraamzorghetgroenekruis
...

Wist je dat…

Een baby de geur en de stem van zijn moeder herkent direct na de geboorte? Na een paar weken ziet de baby het verschil tussen de moeder en iemand anders!

#newborn #baby #kraamzorg #kraamzorghetgroenekruis #moeder #mama #herkenning #stem #geur
...

WIN! πŸ€

Een cadeaubon ter waarde van € 200,- van @studio.bodyprint!

We hebben een leuke winactie voor je, in samenwerking met @studio.bodyprint. Wij mogen een cadeaubon weggeven voor het maken van een 3D zwangerschapsbeeldjes van jouw prachtige zwangere lichaam.

Wat moet je doen om kans te maken?πŸ†

* Like deze post
* Laat ons weten waarom jij deze prijs graag wilt winnen...of wie jij de prijs gunt
* Volg @studio.bodyprint en @kraamzorghgk op Instagram

P.S. Delen van dit bericht...graag ;-)!

De winnaar maken we bekend op maandag 30 januari onder deze post!

Succes!πŸ’™

#winactie #win #doemee #kraamzorghetgroenekruis #kraamzorg #friesland #drenthe #groningen #studiobodyprint #kraamzorg
...

Ervaring! πŸ’Œ

"Wij willen Cheline heel erg bedanken voor haar goede zorgen in onze fijne kraamweek. Op 31 december 2022 is onze prachtige dochter Emma geboren. De kraamweek is voorbij gevlogen, maar hebben ontzettend veel aan haar hulp gehad. Goede handvaten meegekregen. Wij vinden dan ook dat Cheline een echte kraamtopper is! Nogmaals enorm bedankt."

Bedankt voor het insturen van deze mooie ervaring, wij wensen jullie veel geluk! πŸ’
...

We hebben er allemaal mee te maken: de hoge energieprijzen. 🏠

Het liefst draaien we in deze tijd de kachel flink omlaag voor de kosten, maar uiteraard wil je je (pasgeboren) kindje en de kinderkamer wel lekker warm houden. Hoe ga je hiermee om? We kunnen ons voorstellen dat het soms ingewikkeld kan zijn! Wij helpen jullie hierbij graag.

Een handig hulpmiddel is de TOG-waarde (Thermal Overall Grade). De TOG-waarde helpt je bij vragen als: "Wat is eigenlijk de ideale temperatuur van de kamer? Wat trek je je kindje aan bij welke temperatuur? En welk beddengoed gebruik je wanneer?"

De TOG-waarde geeft een indicatie in hoeverre producten de warmte van je kindje vasthouden. Alles over de TOG-waarde leggen we je uit via de volgende link: "Veilig en comfortabel slapen" https://www.kraamzorghetgroenekruis.nl/veilig-en-comfortabel-slapen/ Heb je meer vragen? Onze kraamverzorgenden staan voor je klaar!

#hogeprijzen #warmte #togwaarde #kraamzorghetgroenekruis
...