Interview met kraamtopper
Melissa

Wil jij een opleiding in de zorg volgen en tegelijkertijd werken, of is het altijd al jouw droom geweest om kraamverzorgende te worden? Dan is een Beroeps Begeleidende Leerweg bij Kraamzorg Het Groene Kruis een heel mooie kans. Gedurende de opleiding leer je vaardigheden en competenties die je direct in de praktijk kunt toepassen. Je sluit de opleiding af met een landelijk erkend diploma Kraamverzorgende.

Ben je benieuwd hoe onze BBL'ers het werken en leren ervaren? Of twijfel je of het valt te combineren met het gezinsleven? Lees dan het interview met Melissa, BBL'er bij Kraamzorg Het Groene Kruis.

Kraamtopper Melissa

Wie ben je?

Ik ben Melissa, 24 jaar en ik woon ik Stadskanaal samen met mijn vriend. Ik ben net afgestudeerd als verzorgende IG-er en heb de keuze gemaakt voor de kraamzorg. Ik ben sinds augustus 2022 aan het werk en vind het een geweldige baan. Ik heb het erg naar mijn zin bij Kraamzorg Het Groene Kruis en wil er ook nog lang blijven werken.

Waarom heb je voor de deeltijdopleiding (BBL) voor kraamverzorgende gekozen?

Ik heb mij laten adviseren door school en zij hebben mij op verzorgende IG gewezen. Ik heb de eerste twee jaar van mijn IG jaren stages moeten doen die mij niet lagen en mocht het laatste IG jaar mijn droom achterna gaan. Als ik geweten had dat er een opleiding zou zijn die meer bij mij had gepast, dan had ik die zeker gekozen.

Wat spreekt je het meeste aan in dit beroep?

Dat ik een steun kan zijn voor de gezinnen waar ik mag werken. Dat zij ernaar uitkijken dat er iemand komt die hun week net iets makkelijker maakt en dat je ze rust kan geven met adviezen en antwoorden op hun vragen. Ook vind ik natuurlijk baby’s en kinderen geweldig maar daarom heb ik dit mooie beroep ook gekozen! 😊

Waarom heb je voor Kraamzorg Het Groene Kruis gekozen?

Ik kwam van een andere kraamzorgorganisatie. De andere organisatie wilde mij niet de kans geven om verder te groeien daar waar Kraamzorg Het Groene Kruis dit wel deed. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik mij heb mogen laten zien en dat zij ook toekomst in mij zagen. Ik vind Kraamzorg Het Groene Kruis ook een erg mooi bedrijf omdat je bij binnenkomst voelt dat het 1 grote familie is in plaats van een kantoor met werknemers.

Hoe zag de begeleiding eruit vanuit je werk en je opleiding?

Ik ben na mijn opleiding goed opgevangen. Ik heb in het begin drie dagen met iemand meegelopen en daarna drie dagen zelf gedraaid. Diegene met wie ik meeliep heeft mij daarna telefonisch begeleid. Dan bespreek je wat je die dag in het gezub hebt gedaan en welke keuzes je gemaakt hebt. Je begeleider kan je dan nog tips geven om van jou nog een betere collega te make. Elk gezin heb je een andere begeleider. Geleidelijk bouw je de begeleiding af. Als je merkt dat je klaar bent voor het echte werk, dan geef je dit aan en kun je lekker zelf aan het werk.

Hoe combineer jij werken en leren met je gezin?

Dit is soms best lastig omdat je best veel paraat moet staan voor je werk. Ik heb zelf nog geen kinderen en dit maakt het voor nu ook wat makkelijker, maar mocht dat in de toekomst wel komen kunnen er zeker goede afspraken over gemaakt worden. Het werken is ook best intensief. Als je dan thuis bent van het werk ben je wel moe en heb je niet veel puf meer voor dingen. Hierin een balans vinden vind ik nog moeilijk omdat ik ook nog net in het vak zit. Ik heb gelukkig een lieve vriend die mij helpt in het huishouden en die vaak dingen van mij overneemt waardoor ik thuis ook lekker kan ontspannen.

Tegen welke uitdagingen loop je aan en hoe ga je hiermee om?

Wat ik soms een uitdaging vind is de eerste zorgdag. Wat ik dan spannend vind is dat alles nieuw is. Je weet is de dingen die in de intake benoemd staan zoals meerdere kinderen, huisdieren, gezinssituatie, borst of kunstvoeding etc. Als ik dan aankom voor de eerste dag, dan zakken de zenuwuwen ook vaak snel af. Ik zie het als een drempel die je over moet maar als je binnenstapt en je ziet het gezin, het huis en je kent de omgeving, dan ben je ook zo gewend en kun je lekker je gang gaan. Wat ik soms ook een uitdaging vind is, dat je af en toe een gezin hebt die een bepaalde manier van leven of opvoeden heeft wat niet bij jou past. Je geeft het gezin dan zo goed mogelijk advies en ondersteunt waar je kunt.

Wat is het meest bijzondere moment dat jij in je werk als kraamverzorgende hebt meegemaakt?

Waar ik altijd heel erg bij stil kan staan en erg bijzonder blijf vinden is, dat jij vaak de eerste of een van de eerste bent die een kindje ziet, vasthoudt, in bad doet, eten geeft of knuffelt. Soms nog eerder dan de familie. Ook het vertrouwen wat je krijgt van ouders als het gaat om hun kindje is een super fijn gevoel. Waar ik ook een heel goed gevoel van krijg is, dat als je bijna klaar ben, het vertrouwen in het zorgen voor een kindje in de ogen van de ouders ziet, en dan te bedenken dat jij ze dat hebt gegeven.

Waar zie jij jezelf staan over vijf jaar?

In die tijd hoop ik te mogen trouwen met mijn vriend en als het ons gegund zou zijn een kindje te mogen krijgen. Het liefste zou ik in die jaren ook verhuizen naar een wat groter huisje met een mooie ruime tuin. Als ik naar mijn carrière kijk zou ik nog meer willen weten dan wat ik nu al weet en misschien wel uitgroeien tot begeleider van KIO’S (Kraamverzorgende In Opleiding).

Zou je deze opleiding aanraden en zo ja, waarom?

Ja dat wel. Ik weet wel dat ik van mijn opleiding erg veel dingen heb geleerd en dat de lessen ook nooit saai waren. De dingen die verteld werden waren boeiend omdat het je interesse heeft en de praktijklessen waren altijd om te lachen. Want ook al ben je voor je toekomst bezig, het was altijd een feestje op school.

Baby checklist!
Wat moet ik nu allemaal aanschaffen voor de kleine straks? En wat moet er in de tas als ik halsoverkop naar het ziekenhuis moet? Vrees niet, wij hebben een handige checklist voor je, ook voor meerlingen!
https://www.kraamzorghetgroenekruis.nl/kraamzorg/checklist-bevalling-en-babyuitzet/
#babyuitzet #checklist #kraamzorghetgroenekruis #newborn #geboorte #bevalling
...

Een onbezorgde kraamtijd is waar wij voor gaan en daar hebben wij jou bij nodig! Solliciteer snel als partusassistent!

Als partusassistent assisteer je de verloskundige tijdens een bevalling in de thuissituatie of in het ziekenhuis. Hoe bijzonder is dat!

Ben jij op zoek naar een bijbaan tijdens je studie verloskunde óf ben je al gediplomeerd kraamverzorgende en zoek je naar iets nieuws? Dan past de functie partusassistent bij Kraamzorg Het Groene Kruis perfect bij jou. Je kunt zelfs je eigen uren indelen, dat maakt het combineren met een studie makkelijk! Kijk voor meer informatie op: https://www.kraamzorghetgroenekruis.nl/vacature-partusassistent/

#partusassistent #eigenurenindelen #flexibel #vacature #kraamzorghetgroenekruis #solliciteer #welkom
...

Wat voor ouder wil jij zijn? Heb je hier al eens over nagedacht? Tijdens de eerste 1000 dagen van je kindje, leg je als ouders de basis voor de toekomstige ontwikkeling van je kind. Meer weten? Dit en meer bespreken we in onze O Wee! Zwangerschapscursus. Meld je gauw aan via de website! ...

Wist jij dat je als kraamverzorgende bij Kraamzorg Het Groene Kruis de kans krijgt om je te specialiseren? Zo kun je je ontwikkelen tot medewerker BabythuisZorg, partusassistent, borstvoedingscoach, voorlichter en intaker. Hierin zijn we als kraamzorgorganisatie uniek! Mogen wij je binnenkort verwelkomen als nieuwe collega? Check onze website voor meer info!
#kraamverzorgende #kraamzorghetgroenekruis #vacature #specialisatie #kraamzorg
...

Wist je dat je bed rondom de kraamperiode een hoogte moet hebben van +/- 80 cm, ook al beval je in het ziekenhuis? Kraamzorgmiddelen kun je eenvoudig regelen via Medipoint. Enkele hulpmiddelen kun je zelfs gratis lenen! De spullen worden gratis bij je thuis geleverd en weer opgehaald. Regelen van de hulpmiddelen kan snel en eenvoudig via onze website.
#kraamzorg #kraamtijd #medipoint #kraamzorghetgroenekruis #hulpmiddelen
...

Slaaptekort is de meest genoemde klacht onder ouders van jonge kinderen. Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende slaap/rust krijgt in de eerste jaren met je kleintje? #slaap #baby #gebrokennachten #newborn #kraamzorghetgroenekruis #gezond #rust #alert ...

Haal jij ook het diploma junior kraamverzorgende? Grote broers en/of zussen: onze kraamverzorgenden kunnen jullie hulp goed gebruiken! Luier verschonen, je broertje of zusje in bad doen, knuffelen. Help jij ons mee? Dan verdien je een echt diploma!
#kraamzorghetgroenekruis #kraamzorg #kraamverzorgende #broers #zussen
...

Wist je dat het Borstvoeding Expertisecentrum er voor iedereen is, en niet alleen voor klanten van Kraamzorg Het Groene Kruis? Kies je voor borstvoeding, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Vanuit het Borstvoeding Expertisecentrum bieden we lactatiekundige begeleiding in de kraamtijd of daarna.

#borstvoeding #kraamzorg #kraamzorghetgroenekruis #lactatiekundige
...